4 miasta w Europie idealne na wakacje dla miłośników kuchni
Każdy powód jest dobry, by wyruszyć w podróż. Poznawanie kuchni z całego świata nie stanowi wyjątku.
Miłośnicy gotowania i poznawania nowych smaków z podróży potrafią czerpać mnóstwo inspiracji kulinarnych. Za granicą można zaobserwować różnice w przyrządzaniu popularnych potraw, a także skosztować zupełnie nieznanych u nas dań, które następnie warto próbować odtworzyć w domu. Nie musimy wyjeżdżać daleko, aby doświadczyć nieznanej kuchni. Każde europejskie miasto zachwyci nas nowymi doznaniami smakowymi! Na które z nich szczególnie warto zwrócić uwagę?
- Mediolan
Najbardziej rozpowszechnione i znane danie w tym mieście to risotto alla milanese. To ryż z dodatkiem kilku składników – w tym masła, białego wina i szafranu, najdroższej przyprawy świata, która nadaje potrawie charakterystyczną żółtą barwę. Koniecznie spróbujmy też wytrawnych pączków (np. z mozzarellą i pomidorem) oraz oczywiście win i serów. Wśród tych ostatnich na pewno rozpoznamy gorgonzolę, ale sięgnijmy też po mniej znane: bagoss, crescenza czy stracchino.
Miłośnicy słodkości koniecznie powinni spróbować panettone, rodzaju babki z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczy i cytryny, którą włosi zajadają się w czasie Bożego Narodzenia. Pysznie prezentują się również cannoli, czyli słodkie rurki z ricottą. Tanie loty do Mediolanu to dobry argument, by spróbować tych specjałów.
- Barcelona
W katalońskiej kuchni królują mięsa i owoce morza. Możemy spróbować tam niezwykłego dania Arros negre (czarny ryż), z owocami morza, pomidorami i czosnkiem, któremu nietypowy kolor nadaje atrament z kałamarnicy. Inną odmianą ryżu z owocami morza jest paella, pyszna, choć dość ciężka. Do posiłku warto zamówić cava, czyli hiszpańskie wino musujące.
Niezwykle popularne są również tapas, czyli przekąski, które w Barcelonie występują w niezliczonych odmianach: od prostych, jak solone migdały czy grillowany chleb z oliwą i pomidorami (pan con tomate), po skomplikowane, np. krewetki z sosem. To dobry sposób, by poznać wiele hiszpańskich smaków naraz, najlepiej podczas najbliższej podróży. Dzięki tanim lotom do Barcelony wyprawa jest na wyciągnięcie ręki.
- Kijów
Tanie loty do Kijowa umożliwiają zagraniczną podróż nawet osobom, które nie dysponują dużym budżetem. A skoro już dotrzemy na miejsce, warto spróbować lokalnych przysmaków. Polakom powinny spodobać się smaki zza wschodniej granicy: niby podobne, ale jednak w ukraińskiej kuchni sporo jest potraw, których my nie jadamy na co dzień. Koniecznie trzeba skosztować tamtejszego barszczu i warenyków (pierogów ruskich, które w Kijowie jada się ze śmietaną). Miłośnicy przetworów mlecznych powinni spróbować też riażenki, to rodzaj zsiadłego mleka. Kalorii, niezbędnych podczas podróży i zwiedzania, dostarczy czeburek, pochodzący z kuchni tatarskiej smażony pieróg z farszem z baraniny i ostrych przypraw.
- Faro
Tanie loty do Faro zachęcają, by poznać tamtejsze smaki. W Portugalii warto korzystać przede wszystkim ze świeżych ryb i owoców morza. Dużą popularnością cieszą się na przykład grillowane sardynki, dorsz przygotowywany na kilkadziesiąt(!) różnych sposobów oraz caldeirada, czyli gęsta zupa z ryb i owoców morza, z ziemniakami, papryką, kolendrą i cebulą, czasami klasyfikowana jako gulasz. Jeśli nie przepadamy za rybami, możemy wybrać dania mięsne: popularnym posiłkiem jest bifana, czyli bułka z mięsem wieprzowym, traktowana w Portugalii jako fast food.
Miłośnicy słodkości powinni skosztować nieprzyzwoicie pysznych budyniowych ciastek (pasteis de nata) oraz babeczek mandarynkowych z nadzieniem migdałowym (bolo de amendoa). Koniecznie spróbujmy również porto – w Portugalii dostaniemy białe i czerwone.
Jesteśmy przekonani, że próbowanie lokalnych specjałów dopełnia dalekie wyprawy: pozwala lepiej poznać miejsce, które odwiedziliśmy wraz z jego niepowtarzalnymi smakami. Podróż to przyjemność dla wszystkich zmysłów, a kalorie szybko spalimy podczas intensywnego zwiedzania.