4 miasta w Europie idealne na wakacje dla miłośników kuchni



Każdy powód jest dobry, by wyruszyć w podróż. Poznawanie kuchni z całego świata nie stanowi wyjątku.


Miłośnicy gotowania i poznawania nowych smaków z podróży potrafią czerpać mnóstwo inspiracji kulinarnych. Za granicą można zaobserwować różnice w przyrządzaniu popularnych potraw, a także skosztować zupełnie nieznanych u nas dań, które następnie warto próbować odtworzyć w domu. Nie musimy wyjeżdżać daleko, aby doświadczyć nieznanej kuchni. Każde europejskie miasto zachwyci nas nowymi doznaniami smakowymi! Na które z nich szczególnie warto zwrócić uwagę?




  1. Mediolan

Najbardziej rozpowszechnione i znane danie w tym mieście to risotto alla milanese. To ryż z dodatkiem kilku składników w tym masła, białego wina i szafranu, najdroższej przyprawy świata, która nadaje potrawie charakterystyczną żółtą barwę. Koniecznie spróbujmy też wytrawnych pączków (np. z mozzarellą i pomidorem) oraz oczywiście win i serów. Wśród tych ostatnich na pewno rozpoznamy gorgonzolę, ale sięgnijmy też po mniej znane: bagoss, crescenza czy stracchino.


Miłośnicy słodkości koniecznie powinni spróbować panettone, rodzaju babki z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczy i cytryny, którą włosi zajadają się w czasie Bożego Narodzenia. Pysznie prezentują się również cannoli, czyli słodkie rurki z ricottą. Tanie loty do Mediolanu to dobry argument, by spróbować tych specjałów.





  1. Barcelona

W katalońskiej kuchni królują mięsa i owoce morza. Możemy spróbować tam niezwykłego dania Arros negre (czarny ryż), z owocami morza, pomidorami i czosnkiem, któremu nietypowy kolor nadaje atrament z kałamarnicy. Inną odmianą ryżu z owocami morza jest paella, pyszna, choć dość ciężka. Do posiłku warto zamówić cava, czyli hiszpańskie wino musujące.


Niezwykle popularne są również tapas, czyli przekąski, które w Barcelonie występują w niezliczonych odmianach: od prostych, jak solone migdały czy grillowany chleb z oliwą i pomidorami (pan con tomate), po skomplikowane, np. krewetki z sosem. To dobry sposób, by poznać wiele hiszpańskich smaków naraz, najlepiej podczas najbliższej podróży. Dzięki tanim lotom do Barcelony wyprawa jest na wyciągnięcie ręki.





  1. Kijów

Tanie loty do Kijowa umożliwiają zagraniczną podróż nawet osobom, które nie dysponują dużym budżetem. A skoro już dotrzemy na miejsce, warto spróbować lokalnych przysmaków. Polakom powinny spodobać się smaki zza wschodniej granicy: niby podobne, ale jednak w ukraińskiej kuchni sporo jest potraw, których my nie jadamy na co dzień. Koniecznie trzeba skosztować tamtejszego barszczu i warenyków (pierogów ruskich, które w Kijowie jada się ze śmietaną). Miłośnicy przetworów mlecznych powinni spróbować też riażenki, to rodzaj zsiadłego mleka. Kalorii, niezbędnych podczas podróży i zwiedzania, dostarczy czeburek, pochodzący z kuchni tatarskiej smażony pieróg z farszem z baraniny i ostrych przypraw.





  1. Faro

Tanie loty do Faro zachęcają, by poznać tamtejsze smaki. W Portugalii warto korzystać przede wszystkim ze świeżych ryb i owoców morza. Dużą popularnością cieszą się na przykład grillowane sardynki, dorsz przygotowywany na kilkadziesiąt(!) różnych sposobów oraz caldeirada, czyli gęsta zupa z ryb i owoców morza, z ziemniakami, papryką, kolendrą i cebulą, czasami klasyfikowana jako gulasz. Jeśli nie przepadamy za rybami, możemy wybrać dania mięsne: popularnym posiłkiem jest bifana, czyli bułka z mięsem wieprzowym, traktowana w Portugalii jako fast food.


Miłośnicy słodkości powinni skosztować nieprzyzwoicie pysznych budyniowych ciastek (pasteis de nata) oraz babeczek mandarynkowych z nadzieniem migdałowym (bolo de amendoa). Koniecznie spróbujmy również porto w Portugalii dostaniemy białe i czerwone.


Jesteśmy przekonani, że próbowanie lokalnych specjałów dopełnia dalekie wyprawy: pozwala lepiej poznać miejsce, które odwiedziliśmy wraz z jego niepowtarzalnymi smakami. Podróż to przyjemność dla wszystkich zmysłów, a kalorie szybko spalimy podczas intensywnego zwiedzania.